Fisknät - Massor med fisknät

Fisknät för Bergtungor

Fisknät

När du ska fiska bergtungor, som kan bli 40 cm och väga 2 kg, med fisknät ska du välja rätt maskstorlek och trådtjocklek.

Det finns vissa riktlinjer vilken maskstorlek som man bör använda för att för bästa resultat fiska bergtungan med hjälp av fisknät. Det finns också regler som talar om vilken den minsta maskstorleken ska vara för att inte bergtungan ska utfiskas. Fiskarten bergtunga anses hotad och bör inte fiskas med nät överhuvudtaget.

Du ska fiska mer bergtunga än du klarar av att ta hand om själv och helst ska du inte idka nätfiske för att fånga bergtungorna utan det är bättre och roligare att dra upp bergtungan med krok än med fisknät.

Fakta om bergtungor

Det kan vara bra att känna till en del om bergtungorna och vilken fisknät, maskstorlek och trådtjocklek som är lämpligast när man fiskar bergtunga.

Fiskart:Bergtunga
Latinskt namn:Microstomus kitt
Engelskt namn:Lemon sole
Maximal längd:40 cm
Maximal vikt:2 kg
Maximal ålder:10 år
Minsta maskstorlek i
Östersjön:
110 mm
Mer info på Wiki om Bergtunga:Bergtunga på Wiki
Fakta på Fishbase om Bergtunga:Bergtungor på Fishbase

Tänk på att det finns lokala avvikelser för regler gällande maskstorlekar för att fiska bergtungor med fisknät. Kontakta den lokala Länsstyrelsen för att få reda på vilka regler för fisknät som gäller fiske av bergtunga.

Om du fångar bergtunga med fisknät, oavsett vilken maskstorlek du använder, riskerar du få bifångst (andra arten är bergtunga) eller mer bergtunga än du själv orkar äta upp när den är färsk. Försök därför undvika att bedriva nätfiske och låt definitivit inte fisknätet ligga i mer än 8 timmar.


Intressant information om fisknät

Nedan kan du hitta intressant information och relevant fakta om fisknät men också en del kul & lustiga saker om fiskespö och andra nät.Meny - Fisknät
Till förstasidan på www.fisknät.seHögst upp på sidan om fisknätLängst ned på sidan om fiskenät
SverigeUtomlandsFöretagNyheter