Fisknät - Massor med fisknät

Fisknät för Laxar

Fisknät

När du ska fiska laxar, som kan bli 130 cm och väga 20 kg, med fisknät ska du välja rätt maskstorlek och trådtjocklek.

Det finns vissa riktlinjer vilken maskstorlek som man bör använda för att för bästa resultat fiska laxen med hjälp av fisknät. Det finns också regler som talar om vilken den minsta maskstorleken ska vara för att inte laxen ska utfiskas. Fiskarten lax anses hotad och bör inte fiskas med nät överhuvudtaget.

Du ska fiska mer lax än du klarar av att ta hand om själv och helst ska du inte idka nätfiske för att fånga laxarna utan det är bättre och roligare att dra upp laxen med krok än med fisknät.

Fakta om laxar

Det kan vara bra att känna till en del om laxarna och vilken fisknät, maskstorlek och trådtjocklek som är lämpligast när man fiskar lax.

Fiskart:Lax
Latinskt namn:Salmo salar
Engelskt namn:Atlantic salmon
Maximal längd:130 cm
Maximal vikt:20 kg
Maximal ålder:13 år
Minsta maskstorlek i
Östersjön:
157 mm
Mer info på Wiki om Lax:Lax på Wiki
Fakta på Fishbase om Lax:Laxar på Fishbase

Tänk på att det finns lokala avvikelser för regler gällande maskstorlekar för att fiska laxar med fisknät. Kontakta den lokala Länsstyrelsen för att få reda på vilka regler för fisknät som gäller fiske av lax.

Om du fångar lax med fisknät, oavsett vilken maskstorlek du använder, riskerar du få bifångst (andra arten är lax) eller mer lax än du själv orkar äta upp när den är färsk. Försök därför undvika att bedriva nätfiske och låt definitivit inte fisknätet ligga i mer än 8 timmar.


Intressant information om fisknät

Nedan kan du hitta intressant information och relevant fakta om fisknät men också en del kul & lustiga saker om fiskespö och andra nät.Meny - Fisknät
Till förstasidan på www.fisknät.seHögst upp på sidan om fisknätLängst ned på sidan om fiskenät
SverigeUtomlandsFöretagNyheter