Fisknät - Massor med fisknät

Fisknät för Sikar

Fisknät

När du ska fiska sikar, som kan bli 70 cm och väga 10 kg, med fisknät ska du välja rätt maskstorlek och trådtjocklek.

Det finns vissa riktlinjer vilken maskstorlek som man bör använda för att för bästa resultat fiska siken med hjälp av fisknät. Det finns också regler som talar om vilken den minsta maskstorleken ska vara för att inte siken ska utfiskas. Fiskarten sik anses hotad och bör inte fiskas med nät överhuvudtaget.

Du ska fiska mer sik än du klarar av att ta hand om själv och helst ska du inte idka nätfiske för att fånga sikarna utan det är bättre och roligare att dra upp siken med krok än med fisknät.

Fakta om sikar

Det kan vara bra att känna till en del om sikarna och vilken fisknät, maskstorlek och trådtjocklek som är lämpligast när man fiskar sik.

Fiskart:Sik
Latinskt namn:Coregonus lavaretus
Engelskt namn:Lavaret
Maximal längd:70 cm
Maximal vikt:10 kg
Maximal ålder:10 år
Rekommenderad trådtjocklek:0.17 mm
Rekommenderad maskstorlek:37 mm
Mer info på Wiki om Sik:Sik på Wiki
Fakta på Fishbase om Sik:Sikar på Fishbase

Tänk på att det finns lokala avvikelser för regler gällande maskstorlekar för att fiska sikar med fisknät. Kontakta den lokala Länsstyrelsen för att få reda på vilka regler för fisknät som gäller fiske av sik.

Om du fångar sik med fisknät, oavsett vilken maskstorlek du använder, riskerar du få bifångst (andra arten är sik) eller mer sik än du själv orkar äta upp när den är färsk. Försök därför undvika att bedriva nätfiske och låt definitivit inte fisknätet ligga i mer än 8 timmar.


Intressant information om fisknät

Nedan kan du hitta intressant information och relevant fakta om fisknät men också en del kul & lustiga saker om fiskespö och andra nät.Meny - Fisknät
Till förstasidan på www.fisknät.seHögst upp på sidan om fisknätLängst ned på sidan om fiskenät
SverigeUtomlandsFöretagNyheter