Fisknät - Massor med fisknät

Fisknät för Piggvarar

Fisknät

När du ska fiska piggvarar, som kan bli 100 cm och väga 10 kg, med fisknät ska du välja rätt maskstorlek och trådtjocklek.

Det finns vissa riktlinjer vilken maskstorlek som man bör använda för att för bästa resultat fiska piggvaren med hjälp av fisknät. Det finns också regler som talar om vilken den minsta maskstorleken ska vara för att inte piggvaren ska utfiskas. Fiskarten piggvar anses hotad och bör inte fiskas med nät överhuvudtaget.

Du ska fiska mer piggvar än du klarar av att ta hand om själv och helst ska du inte idka nätfiske för att fånga piggvararna utan det är bättre och roligare att dra upp piggvaren med krok än med fisknät.

Fakta om piggvarar

Det kan vara bra att känna till en del om piggvararna och vilken fisknät, maskstorlek och trådtjocklek som är lämpligast när man fiskar piggvar.

Fiskart:Piggvar
Latinskt namn:Scophthalmus maximus
Engelskt namn:Turbot
Maximal längd:100 cm
Maximal vikt:10 kg
Maximal ålder:25 år
Minsta maskstorlek i
Östersjön:
110 mm
Mer info på Wiki om Piggvar:Piggvar på Wiki
Fakta på Fishbase om Piggvar:Piggvarar på Fishbase

Tänk på att det finns lokala avvikelser för regler gällande maskstorlekar för att fiska piggvarar med fisknät. Kontakta den lokala Länsstyrelsen för att få reda på vilka regler för fisknät som gäller fiske av piggvar.

Om du fångar piggvar med fisknät, oavsett vilken maskstorlek du använder, riskerar du få bifångst (andra arten är piggvar) eller mer piggvar än du själv orkar äta upp när den är färsk. Försök därför undvika att bedriva nätfiske och låt definitivit inte fisknätet ligga i mer än 8 timmar.


Intressant information om fisknät

Nedan kan du hitta intressant information och relevant fakta om fisknät men också en del kul & lustiga saker om fiskespö och andra nät.Meny - Fisknät
Till förstasidan på www.fisknät.seHögst upp på sidan om fisknätLängst ned på sidan om fiskenät
SverigeUtomlandsFöretagNyheter