Fisknät - Massor med fisknätA--0A-EX - EX - U2-0

Fisknät för Rödspättor

Fisknät

När du ska fiska rödspättor, som kan bli 100 cm och väga 7 kg, med fisknät ska du välja rätt maskstorlek och trådtjocklek.

Det finns vissa riktlinjer vilken maskstorlek som man bör använda för att för bästa resultat fiska rödspättan med hjälp av fisknät. Det finns också regler som talar om vilken den minsta maskstorleken ska vara för att inte rödspättan ska utfiskas. Fiskarten rödspätta anses hotad och bör inte fiskas med nät överhuvudtaget.

Du ska fiska mer rödspätta än du klarar av att ta hand om själv och helst ska du inte idka nätfiske för att fånga rödspättorna utan det är bättre och roligare att dra upp rödspättan med krok än med fisknät.

Fakta om rödspättor

Det kan vara bra att känna till en del om rödspättorna och vilken fisknät, maskstorlek och trådtjocklek som är lämpligast när man fiskar rödspätta.

Fiskart:Rödspätta
Latinskt namn:Pleuronectes platessa
Engelskt namn:European plaice
Maximal längd:100 cm
Maximal vikt:7 kg
Maximal ålder:50 år
Rekommenderad trådtjocklek:0.20 mm
Rekommenderad maskstorlek:70 mm
Minsta maskstorlek i
Skagarak och Kategatt:
100 mm
Minsta maskstorlek i
Östersjön:
110 mm
Mer info på Wiki om Rödspätta:Rödspätta på Wiki
Fakta på Fishbase om Rödspätta:Rödspättor på Fishbase
I-EX - EX - U2-1

Tänk på att det finns lokala avvikelser för regler gällande maskstorlekar för att fiska rödspättor med fisknät. Kontakta den lokala Länsstyrelsen för att få reda på vilka regler för fisknät som gäller fiske av rödspätta.

Om du fångar rödspätta med fisknät, oavsett vilken maskstorlek du använder, riskerar du få bifångst (andra arten är rödspätta) eller mer rödspätta än du själv orkar äta upp när den är färsk. Försök därför undvika att bedriva nätfiske och låt definitivit inte fisknätet ligga i mer än 8 timmar.


Intressant information om fisknät

Nedan kan du hitta intressant information och relevant fakta om fisknät men också en del kul & lustiga saker om fiskespö och andra nät.

H-EX - EX - U2-2 I-EX - EX - U2-3


Meny - Fisknät
Till förstasidan på www.fisknät.seHögst upp på sidan om fisknätLängst ned på sidan om fiskenät
SverigeUtomlandsFöretagNyheter