Fisknät - Massor med fisknät

Fisknät för Sjötungor

Fisknät

När du ska fiska sjötungor, som kan bli 70 cm och väga 3 kg, med fisknät ska du välja rätt maskstorlek och trådtjocklek.

Det finns vissa riktlinjer vilken maskstorlek som man bör använda för att för bästa resultat fiska sjötungan med hjälp av fisknät. Det finns också regler som talar om vilken den minsta maskstorleken ska vara för att inte sjötungan ska utfiskas. Fiskarten sjötunga anses hotad och bör inte fiskas med nät överhuvudtaget.

Du ska fiska mer sjötunga än du klarar av att ta hand om själv och helst ska du inte idka nätfiske för att fånga sjötungorna utan det är bättre och roligare att dra upp sjötungan med krok än med fisknät.

Fakta om sjötungor

Det kan vara bra att känna till en del om sjötungorna och vilken fisknät, maskstorlek och trådtjocklek som är lämpligast när man fiskar sjötunga.

Fiskart:Sjötunga
Latinskt namn:Solea solea
Engelskt namn:Common sole
Maximal längd:70 cm
Maximal vikt:3 kg
Maximal ålder:25 år
Minsta maskstorlek i
Skagarak och Kategatt:
90 mm
Minsta maskstorlek i
Östersjön:
110 mm
Mer info på Wiki om Sjötunga:Sjötunga på Wiki
Fakta på Fishbase om Sjötunga:Sjötungor på Fishbase

Tänk på att det finns lokala avvikelser för regler gällande maskstorlekar för att fiska sjötungor med fisknät. Kontakta den lokala Länsstyrelsen för att få reda på vilka regler för fisknät som gäller fiske av sjötunga.

Om du fångar sjötunga med fisknät, oavsett vilken maskstorlek du använder, riskerar du få bifångst (andra arten är sjötunga) eller mer sjötunga än du själv orkar äta upp när den är färsk. Försök därför undvika att bedriva nätfiske och låt definitivit inte fisknätet ligga i mer än 8 timmar.


Intressant information om fisknät

Nedan kan du hitta intressant information och relevant fakta om fisknät men också en del kul & lustiga saker om fiskespö och andra nät.Meny - Fisknät
Till förstasidan på www.fisknät.seHögst upp på sidan om fisknätLängst ned på sidan om fiskenät
SverigeUtomlandsFöretagNyheter